Ιρλανδικές διαβάσεις και τεχνικές προσέγγισης
Ιρλανδικές Διαβάσεις είναι τμήματα του οδικού δικτύου, όπου, ορισμένοι δρόμοι κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, συναντιούνται με χείμαρρους, χωρίς να υπάρχει γέφυρα ώστε να αποχετεύονται τα νερά του χειμάρου.
Για τη διευκόλυνση των οχημάτων έχει κατασκευαστεί τσιμεντένιο οδόστρωμα πολλές φορές σαθρό. Η πρόχειρη αυτή κατασκευή αυτή ονομάζεται διεθνώς Ιρλανδική διάβαση.
Οι οδηγοί οχημάτων αλλά και οι πεζοί, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι, η συγκεκριμένη διάβαση έχει ιδιαιτερότητες και κινδύνους!
(Ισχύει και για όσους αισθάνονται Riders On The Storm..!)
Η διέλευση από τις διαβάσεις αυτές είναι ασφαλής μόνον όταν δεν υπάρχει νερό ή υπάρχει ελάχιστο. Ύστερα από βροχοπτώσεις ή μετά από χιονόπτωση και λιώσιμο του χιονιού, στις ιρλανδικές διαβάσεις εμφανίζονται μεγάλες ποσότητες νερού, οπότε η διέλευση είναι πολύ επικίνδυνη γιατί υπάρχει περίπτωση το νερό να παρασύρει όχημα με τους επιβάτες του με τραγικές συνέπειες.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Όταν τα νερά ενός χειμάρρου περνούν πάνω από μία ιρλανδική διάβαση, είναι επικίνδυνο να περάσει κάποιος από αυτή, γιατί:
- Δεν βλέπει το τσιμέντο ή την άσφαλτο και έτσι δεν μπορεί να υπολογίσει το ύψος του νερού. Πόσο μάλλον, όταν αυτό το επιχειρήσει κανείς της νυχτερινές ώρες.
- Δεν βλέπει πιθανές μεγάλες πέτρες που κουβάλησε το νερό πάνω στο οδόστρωμα και μπορούν να κάνουν ζημιά στο μέσο με το οποίο κινείται κάποιος και να το ακινητοποιήσουν πάνω στη διάβαση.
- Δεν αντιλαμβάνεται κάποιος πιθανές φθορές στη διάβαση, (μεγάλες λακκούβες, ξήλωμα τσιμέντου ή ασφάλτου) με τα ίδια αποτελέσματα για το μέσο.
- Η ιρλανδική διάβαση δεν ενδείκνυται για πέρασμα ούτε με τα … πόδια. Μπορεί κανείς να γλιστρήσει και είναι αδύνατο να σηκωθεί με την ορμή του νερού. Το ακόμη χειρότερο είναι να πέσει στη συνέχεια στην αντίθετη πλευρά του χειμάρρου και δεν ξέρει τι μπορεί στη συνέχεια να πέσει πάνω του από τα νερά (πέτρες, ξύλα, κλαδιά στα οποία μπορεί να μπλεχτεί κλπ).
Θυμηθείτε ότι: Υπάρχουν πάνω από 1.200 χείμαρροι στη χώρα και οι προσέγγιση σε αυτούς είναι εντελώς διαφορετική για τον καθένα.
Υπάρχουν διαβάσεις υψηλού κινδύνου, χωρίς σήμανση, στα χιλιάδες αυτά περάσματα που υπάρχουν και παραμένουν ¨κρυφές” και οι περισσότερες εμφανίζονται, μόνο όταν βρέξει..!
Μη διασχίζετε χειμάρρους και ιρλανδικές διαβάσεις πεζή ή με το αυτοκίνητο σας όταν σε αυτές υπάρχει νερό..!
Υπάρχουν παντού εναλλακτικές διαδρομές. Διανύοντας λίγα χιλιόμετρα παραπάνω πηγαίνουμε στον προορισμό μας ακολουθώντας διαδρομή με γέφυρα.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ:
- ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΜΕ ΑΠΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ.
- ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΥΚΛΟ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ.
- ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ.
- ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΜΕ ΑΠΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΜΟΝΙΜΗ ΣΗΜΑΝΣΗ.
- ΔΕΝ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.
- ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΛΙΓΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΜΑΣ.
Οι κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχεδιασμό τους κινητοποιούν τους διαθέσιμους πόρους, και διακόπτουν την κυκλοφορίας, στα σημεία στα οποία το οδικό δίκτυο διασταυρώνεται με χειμάρρους χωρίς γέφυρα (Ιρλανδικές διαβάσεις), προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διέλευση οχημάτων οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των Αστυνομικών Αρχών.
“Riders on the storm | Into this house we’re born
Into this world we’re thrown | Like a dog without a bone | An actor out on loan”
…………………………………………
Μερικά μέρη:
- Σε όλη σχεδόν την Ροδόπη
- καρακουζ
- Λαγκαδάς
- Σταυρός – Κάμπος
- Σταυρός – Άγιος Αυξέντιος
- Σταυρός – Πλατάνια
- Λουκούμια
- Άγιος Ιωάννης
- Λοφίσκος
- Μαντρούδια
- ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
- Ρεματιά