Η Οδική Ασφάλεια έχει και Όνομα και Επώνυμο
Οι παρεμβάσεις του σ. Άρη Ζωγράφου στην ημερίδα κατά την συζήτηση των θέσεων και των προτάσεων του έργου ROSEE για την πολιτική Οδικής Ασφάλειας.
“… Για τις στατιστικές την ξέρετε την αποψή μου, είναι ανήθικο και προσβολή για τους νεκρούς αυτή η τυμβωρυχία. Η Οδική Ασφάλεια έχει και Όνομα και Επώνυμο, δεν απευθύνεται στους δρόμους και τα οχήματα, αλλά στους χρήστες! Το ζητούμενο σε όλα αυτά ΠΡΕΠΕΙ να είναι ο τελικός χρήστης ο οποίος δεν είναι αριθμός!”
“…Κοινός παρονομαστής πρέπει να είναι η ασφάλεια των χρηστών του δρόμου. Όμως οι καθ’ έργω υπεύθυνοι και επιφορτισμένοι από την πολιτεία για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των χρηστών, δεν είναι σήμερα οι επίσημοι προσκαλεσμένοι!”
Ενότητα: Ασφάλεια των Χρηστών της Οδού.
“… Σουρεαλιστικό το τοπίο, από την μια η εισήγηση του ΙΜΕΤ για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος και την οδήγηση μετά το 2018 και από την άλλη η εισήγηση του ΥΠΟΜΕΔΙ … Τρέλλα! Εξακολουθούν εκεί στην Αναστάσεως οι αλλαγές να κινούνται με τον Μουτζούρη! Αυτά τα οποία είχαμε προτείνει ως κλάδος το 2003, έρχονται σαν νέα.(;) μέτρα το 2014. Έλεος!”
“…Όταν κάτι είναι σάπιο, όταν κάτι πεθαίνει και είναι πιο βίαιο και από ταινία του Ταραντίνο, δεν το εξωραΐζεις αλλάζοντας διαδικασίες, ή ψεκάζοντάς το με δήθεν διαφάνεια και δόσεις διαδικτύου. Απλά, το διαλύεις και το χτίζεις από την αρχή με όραμα, νόμους, κανόνες, λογική, και φροντίδα, ώστε να μπορεί ο κόσμος που συναλλάσσεται με αυτό – και πολλές φορές είναι μέρος του – να το αγκαλιάσει και να το αγαπήσει..!”
“…Στον δρόμο συνυπάρχουμε και ως πεζοί και ως επιβάτες, και ως ποδηλάτες και ως οδηγοί. Ούτε λόγος όμως για την κινητικότητα και την ανάγκη συνύπαρξης όλων αυτών σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η αναγκαιότητα προσαρμογής, αναβάθμισης κι εκσυγχρονισμού του συστήματος παραγωγής χρηστών των δρόμων, ανάλογα με τα νέα δεδομένα, με τις νέες προκλήσεις και εξελίξεις είναι αίτημα των καιρών, όπως και η αναγκαιότητα του να αποτελέσει η διαδικασία για την απόκτηση άδειας οδήγησης μια συνέχεια ενός προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής που θα ξεκινάει από το Νηπιαγωγείο θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα συνυπάρχει σε όλη του την κυκλοφοριακή-οδηγητική πορεία με την μορφή της δια βίου μάθησης. Πολύ λίγα πράγματα μπορεί να προσφέρει στην σύγχρονη κινητικότητα αλλά και στην σύγχρονη αυτοκίνηση, μια αυτόνομη εκπαιδευτική διαδικασία που θα ασχολείται μόνο με αυτό.”
Για την αξιολόγηση και τα “λαδώματα”:
“…Ο νέος που έχει διαμορφώσει κυκλοφοριακή κουλτούρα από το σχολείο, που έχει αποκτήσει δεξιότητες συμπεριφοράς και οραματίζεται μια άλλη κοινωνία, όπου η Οδική ασφάλεια δεν θα είναι το ζητούμενο, αλλά το αυτονόητο, θα είναι ο νέος που θα θεωρεί την απόκτηση άδειας οδήγησης, φυσικό επακόλουθο μιας μακρόπνοης εκπαιδευτικής διαδικασίας, και όχι ένα αλισβερίσι καταρράκωσης της αξιοπρέπεια του!”
Για τις Σχολές Οδηγών
“…Όλα τριγύρω αλλάζουν, ο πλανήτης βρίσκεται στα όριά του, τα οχήματα και η τεχνολογία αλλάζει, ο ΚΟΚ απαιτείται να προσαρμοστεί στις σύγχρονες συνθήκες. Η Κοινωνία της Κυκλοφορίας απαιτεί και διεκδικεί! Οι Σχολές Οδηγών και τα ΚΕΘΕΥΟ απαιτείται να αλλάξουν για να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της κυκλοφορίας. Ο μετασχηματισμό τους σε Κέντρα Εκπαίδευσης Οδικής Ασφάλειας είναι επιβεβλημένη..!
Για τις ΜΚΟ [Μπίζνες Καλά Οργανωμένες ]
Τα λέμε συνεχώς… αλλά φαίνεται ότι τις έχουν ανάγκη όλοι, μια και αποτελούν το ακλόνητο άλλοθι – ότι κάτι κάνουμε βρε αδερφέ – για την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου κινητικότητας ενός κράτους που σέβεται τους πολίτες του!
“… Η Οδική Ασφάλεια μας έχει ανάγκη όλους δεν περισσεύει κανείς! Όμως οι εκδηλώσεις των διάφορων ινστιτούτων, φορέων, σταθμών κ.λ.π. [που πολλές φορές βαφτίζονται και... εκπαίδευση (!;) θα επανέλθω μετά σε αυτό γιατί είναι πολύ επικίνδυνο!] το μόνο που κάνουν είναι θόρυβο, ότι ακριβώς κάνουν και τα μπαλόνια, μέχρι εκεί. Τίποτα παραπάνω, ξοδεύουμε χρήματα για να πετάμε βότσαλα στην θάλασσα και να σκάμε μπαλόνια..!”
“… Προφανώς και ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης και όποιος είναι σε θέση ευθύνης ΚΑΙ πρέπει να κάνει επιτέλους κάτι… θα προτιμήσει την εκδήλωση με τα πολλά μπαλόνια που θα σκάσουν ΘΑ κάνουν θόρυβο και θα τα δείξουν και τα ΜΜΕ, εξάλλου για αυτά ζούνε και για αυτά πορεύονται όλοι οι σώγραμποι στην Κοινωνία της Κυκλοφορίας!”
@Aris Zografos
2.10.2014
_________________
Στο πλαίσιο του έργου ROSEE του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEE), διοργανώθηκε από τον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του ΕΜΠ, Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου ROSEE καθώς και οι συνεισφορές των μελών της Εθνικής Συμβουλευτικής Ομάδας που λειτούργησε στο πλαίσιο του έργου. Η Ημερίδα αυτή αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους με την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα, πάνω σε θέματα προτεραιότητας οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νότιο-ανατολικής Ευρώπης, με έμφαση σε θέματα πολιτικής, ασφάλειας της οδικής υποδομής και συμπεριφοράς των χρηστών της οδού. Στην Ημερίδα συμμετείχαν περισσότεροι από 80 ειδικοί στην οδική ασφάλεια μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι αρμόδιων Υπουργείων, υπεύθυνοι λειτουργίας οδών, επιστημονικών φορέων και εκπαιδευτών. https://www.nrso.ntua.gr/conferences/