Οδική Ασφάλεια

Η Οδική Ασφάλεια μας Αφορά Όλους!

Η Οδική ασφάλεια είναι ένα πολυπαραγοντικό σύστημα που έχει στόχους:

- την ασφαλή οδήγηση γενικά των οχημάτων, τροχοφόρων και μη,
- την ασφαλή μεταφορά εμπορευμάτων με οχήματα,
- την ασφαλή μετακίνηση των πεζών.
• Περίπου 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα των τροχαίων.
• τροχαία ατυχήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων, ηλικίας 15-29 ετών.
• 90% των θανάτων παγκοσμίως στους δρόμους συμβαίνουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ακόμη και αν αυτές οι χώρες έχουν περίπου το ήμισυ των οχημάτων στον κόσμο.
• Οι μισοί από αυτούς που πεθαίνουν στους δρόμους του κόσμου είναι «ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου»: οι πεζοί, οι ποδηλάτες και οι μοτοσικλετιστές.
• Χωρίς δράση, τα τροχαία προβλέπεται να αυξηθεί για να γίνει το 7ο κύρια αιτία θανάτου μέχρι το 2030.H οδική ασφάλεια αφορά όλους τους πολίτες, και όλοι πρέπει να βοηθήσουν να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι. Αν και τα μέτρα που έχουν αναληφθεί μέχρι τώρα αποδείχτηκαν αποτελεσματικά, ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων παραμένει ανεπίτρεπτα υψηλός στην Ευρωπαϊκή Ένωση: 1,3 εκατομμύρια τροχαία ατυχήματα ετησίως προκαλούν 43.000 θανάτους και 1,7 εκατομμύρια τραυματισμούς. Η συμπεριφορά των οδηγών θεωρείται η κυριότερη αιτία θνησιμότητας: υψηλές ταχύτητες, κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών, κούραση, οδήγηση χωρίς ζώνη ασφάλειας ή χωρίς κράνος προστασίας, κ.λπ.

EE.1.1Το θέμα αυτό εξετάζεται με μεγάλη προσοχή σε όλη την ΕΕ και, στο πλαίσιο αυτό, έχει προταθεί ένας φιλόδοξος στόχος: η μείωση του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων κατά 50%, από το 2001 ως το 2010. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται συστηματική προσέγγιση του θέματος.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για την οδική ασφάλεια ορίζει τους κύριους τομείς δραστηριοτήτων: ενθάρρυνση των χρηστών του οδικού δικτύου να υιοθετήσουν πιο υπεύθυνη στάση (καλύτερη συμμόρφωση στους ισχύοντες κανόνες, αλλά παράλληλα και καλύτερη αστυνόμευση της εφαρμογής των κανόνων με σκοπό τον περιορισμό της επικίνδυνης συμπεριφοράς), βελτίωση της ασφάλειας των οχημάτων με τη στήριξη της τεχνολογικής προόδου, βελτίωση των οδικών υποδομών με τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας.

Άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται είναι η συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων για τους σωματικούς τραυματισμούς που προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα, με απώτερο στόχο την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων για την αποφυγή τους. Για να επιτύχουν στην πράξη οι πρωτοβουλίες αυτές, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (κράτη μέλη, περιφερειακές και τοπικές αρχές, βιομηχανία, εταιρείες μεταφορών και ιδιώτες). Στο πρόγραμμα δράσης προτείνεται να προσυπογράψουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έναν Ευρωπαϊκό Χάρτη Οδικής Ασφάλειας.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ το 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 22 800 άτομα σε τροχαία δυστυχήματα, δηλαδή σημειώθηκαν σχεδόν 7 000 λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με το 2010 – μείωση κατά 23 %. Σε σύγκριση με το 2018, ο αριθμός μειώθηκε κατά 2 %. Με έναν μέσο όρο 51 θανάτων από τροχαία ατυχήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων, η Ευρώπη παραμένει μακράν η ασφαλέστερη περιοχή στον κόσμο όσον αφορά την οδική ασφάλεια.

Η επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν δήλωσε τα εξής: «Κανένας θάνατος ή σοβαρός τραυματισμός στους ευρωπαϊκούς δρόμους έως το 2050. Αυτός είναι ο στόχος μας. Επιδιώκουμε μείωση κατά 50 % των θανάτων και κατά 50 % των σοβαρών τραυματισμών έως το 2030, και γνωρίζουμε ότι ο στόχος μας είναι εφικτός. Κατά το παρελθόν, η ΕΕ διαπίστωσε σημαντική μείωση του αριθμού των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα, αλλά τα τελευταία χρόνια τα αριθμητικά στοιχεία παρέμειναν στάσιμα. Επιπλέον, οι διαφορές μεταξύ των χωρών εξακολουθούν να είναι τεράστιες. Θα επιτύχουμε τον στόχο μας μόνο μέσω ενός συνδυασμού νομοθετικών μέτρων, επαρκούς χρηματοδότησης, προτύπων για τα οχήματα και τις υποδομές, της ψηφιοποίησης και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών».

Η βασική τάση παραμένει καθοδική. Το 2019 οκτώ κράτη μέλη κατέγραψαν τους χαμηλότερους αριθμούς θανάτων που έχουν σημειώσει ποτέ: Κροατία, Φινλανδία Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λετονία, Λουξεμβούργο και Σουηδία. Ωστόσο, η πρόοδος στις περισσότερες χώρες έχει επιβραδυνθεί. Κατά συνέπεια δεν θα υλοποιηθεί ο στόχος της ΕΕ να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα από το 2010 έως τα τέλη του 2020. Αν και είναι πιθανόν να υπάρξουν σημαντικά λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2020 μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η μείωση αυτή δεν θα είναι αρκετή για την επίτευξη του στόχου.

Ενώ οι επιδόσεις των κρατών μελών στον τομέα της οδικής ασφάλειας συγκλίνουν, καταγράφονται ακόμη τέσσερις φορές περισσότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στη χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις απ’ ό, τι σε εκείνη με τις καλύτερες επιδόσεις. Οι ασφαλέστεροι δρόμοι βρίσκονταν στη Σουηδία (22 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων) και στην Ιρλανδία (29/εκατομμύριο), ενώ η Ρουμανία (96/εκατομμύριο), η Βουλγαρία (89/εκατομμύριο) και η Πολωνία (77/εκατομμύριο) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά θανατηφόρων ατυχημάτων το 2019. Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 51 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Ορισμένες χώρες έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο: Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, οι τρεις βαλτικές χώρες (Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία) και η Κροατία κατέγραψαν υψηλότερη από τον μέσο όρο μείωση (μεταξύ 30 και 40 %) όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Ιστορικό

Για την επόμενη δεκαετία, η ΕΕ καθόρισε στο πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την οδική ασφάλεια 2021-2030, νέο στόχο μείωσης κατά 50 % των θανάτων και, για πρώτη φορά, το ίδιο και για τους σοβαρούς τραυματισμούς έως το 2030. Η Διακήρυξη της Στοκχόλμης του Φεβρουαρίου 2020 ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω παγκόσμια πολιτική δέσμευση για την επόμενη δεκαετία.

Εκτιμάται ότι, σε κάθε ζωή που χάνεται, αντιστοιχούν πέντε ακόμη θύματα σοβαρών τραυματισμών με συνέπειες που αλλάζουν τη ζωή τους (περίπου 120 000 άτομα το 2019). Το εξωτερικό κόστος των τροχαίων δυστυχημάτων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου στο 2 % του ΑΕΠ της ΕΕ. 

Στο στρατηγικό σχέδιο δράσης για την οδική ασφάλεια και στο πλαίσιο πολιτικής για την οδική ασφάλεια για την περίοδο 2021-2030 της Επιτροπής καθορίζονται επίσης φιλόδοξα σχέδια οδικής ασφάλειας για την επίτευξη του στόχου για μηδενικούς θανάτους από τροχαία ατυχήματα έως το 2050 («Όραμα μηδενικών απωλειών»).

Για την επίτευξη του «οράματος μηδενικών απωλειών», η Επιτροπή εφαρμόζει το Ασφαλές Σύστημα στην ΕΕ. Το εν λόγω Ασφαλές Σύστημα απαιτεί ασφαλέστερα οχήματα, ασφαλέστερες υποδομές, καλύτερη χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού, χαμηλότερες ταχύτητες και καλύτερες μετατραυματικές υπηρεσίες. Επιπλέον, η ΕΕ θα επιδιώξει τη βελτίωση της διασυνοριακής επιβολής του νόμου για τις τροχαίες παραβάσεις, την ψηφιοποίηση των αδειών οδήγησης και την ανάπτυξη νέων τρόπων παροχής βοήθειας στα κράτη μέλη που καταγράφουν χαμηλά επίπεδα οδικής ασφάλειας.

Οι παρακάτω χάρτες και γραφήματα παρουσιάζουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τους θανάτους από τροχαία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Infogram-1

Infogram-2

2020
Πόσο ασφαλές είναι το περπάτημα και η ποδηλασία στην ΕΕ; PIN Flash 29 - Infogram-1

2010_19

Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για την Οδική Ασφάλεια
Πρόγραμμα δράσης της ΕΕ για τη βελτίωση της συμπεριφοράς των οδηγών, των οδικών υποδομών και της ασφάλειας των οχημάτων

Ευρωπαϊκός Χάρτης Οδικής Ασφάλειας
Σύνδεσμοι προς το χάρτη, στόχος του οποίου είναι η μείωση στο μισό του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων έως το 2010

Ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου
Δράσεις της ΕΕ για τη βελτίωση της πρόληψης των τραυματισμών μέσω της συγκέντρωσης δεδομένων για τους τραυματισμούς σε όλα τα κράτη μέλη

Άδειες οδήγησης
Η νομοθεσία της ΕΕ για τις άδεις οδήγησης και πρακτικές λύσεις για συνηθισμένα προβλήματα που απασχολούν το κοινό

Συμπεριφορά των οδηγών

Βελτίωση της συμπεριφοράς των οδηγών
Η προσέγγιση της ΕΕ για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων με επίκεντρο τον ανθρώπινο παράγοντα

Οχήματα

Οχήματα και εξοπλισμός οχημάτων
Επισκόπηση της νομοθεσίας για τον εξοπλισμό των οχημάτων και τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην ΕΕ

Οδική υποδομή

Οδική υποδομή
Η πολιτική της ΕΕ για καλύτερη οδική υποδομή και ασφαλέστερους δρόμους

Ασφάλεια στις μεταφορές και στην ενέργεια
Η πολιτική της ΕΕ για τις μεταφορές που αποσκοπεί στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή μέτρων για τη βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας

Ασφάλεια των μεταφορών

Επικίνδυνα εμπορεύματα
Η ευρωπαϊκή και η διεθνής νομοθεσία για τη μεταφορά των επικίνδυνων εμπορευμάτων

Κοινοί κανόνες
Τα μέτρα της ΕΕ σχετικά με το χρόνο οδήγησης και τις περιόδους ανάπαυσης, την εκπαίδευση των επαγγελματιών οδηγών κ.λπ.

Μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα

Μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα
Τα μέτρα της ΕΕ σε θέματα οδικής ασφάλειας, όπως ο χρόνος οδήγησης και οι περίοδοι ανάπαυσης, η εκπαίδευση των επαγγελματιών οδηγών κ.λπ

Ευφυή συστήματα μεταφορών

Ηλεκτρονική ασφάλεια (eSafety)
Ανάπτυξη και χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας για μεγαλύτερη οδική ασφάλεια

GALILEO – Ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης
Μεγαλύτερη ασφάλεια π.χ. στις μεταφορές, στις επείγουσες επιχειρήσεις και σε διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες

Στατιστικές

Τραυματισμοί
Στατιστικές θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων

CARE – Κοινοτική βάση δεδομένων για τα τροχαία ατυχήματα
Λεπτομερή δεδομένα για τα τροχαία ατυχήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τα κράτη μέλη

Έρευνα

Οδικές μεταφορές
Η έρευνα της ΕΕ στον τομέα της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και της μείωσης των ατυχημάτων

Η πορεία προς την οδική ασφάλεια
Επισκόπηση των πρωτοβουλιών όσον αφορά την έρευνα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας

Δίκτυο Σχολών Οδήγησης ΖΩΓΡΑΦΟΣ - info@zografos.com

Copyright© 1995-2013 Zografos P.C. ™ | Designed by horizon.gr ™