Συχνές Ερωτήσεις

Πώς είναι η νέα άδεια οδήγησης

Η νέα άδεια οδήγησης είναι ένα έντυπο σε μορφή πλαστικής κάρτας. Είναι έντυπο ασφαλείας και δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί. Κάθε έντυπο νέας άδειας οδήγησης στην πίσω όψη φέρει ένα μοναδικό αριθμό με τον οποίο θα αναζητείται από τις διωκτικές αρχές σε περίπτωση κλοπής. Έτσι ο πολίτης διασφαλίζεται πολλαπλά.

Ποιός παράγει το έντυπο της νέας άδειας οδήγησης

Το έντυπο της νέας άδειας οδήγησης το εκτυπώνει η Δ/νση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Η υπηρεσία αυτή διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και άριστη τεχνογνωσία για τον σκοπό αυτό. Άλλωστε είναι η ίδια υπηρεσία που εκδίδει τα διαβατήρια για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών και τα διπλωματικά διαβατήρια για λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πού καταθέτει κάποιος τα δικαιολογητικά για να εκδοθεί η νέα άδεια οδήγησης

Οι υπηρεσίες που εκδίδουν τις άδειες οδήγησης είναι πάντα οι Δ/νσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας. Ο ενδιαφερόμενος λοιπόν πρέπει να απευθείνετε στην Νομαρχιακή υπηρεσία Μεταφορών του τόπου κατοικίας του. Ειδικά για την περιοχή της Αθήνας μπορεί να απευθείνετε σε όποια υπηρεσία από τις τέσσερις που υπάρχουν στην περιοχή Αθηνών (Χολαργός, Άλιμος, Αγία Παρασκευή, Περιστέρι).

Στον νομό Αττικής υπάρχουν επίσης οι υπηρεσίες στον Πειραιά, στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής και στην Ελευσίνα.
Μόνο η εκτύπωση πραγματοποιείται στην Δ/νση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία ο πολίτης δεν έχει καμία πρόσβαση. Η διαδικασία αποστολής και λήψης των αδειών οδήγησης είναι εσωτερικό θέμα των υπηρεσιών αυτών.

Ποιές είναι οι υπηρεσίες στον νομό Αττικής

Χολαργός

Μεσογείων 156
Τηλ. : 2106596874 – 2106596812 – 2106596813
Εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των Δήμων:
Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Ταύρου & Υμηττού

Άλιμος

Θεομήτορος 59
Τηλ. 2109856630 – 2109856632 – 2109856639
Εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των Δήμων:
Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου.

Αγία Παρασκευή

Μεσογείων 448
Τηλ. 2106081441 – 3
Εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των Δήμων:
Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης, Μελισσίων, Μεταμόρφωσης, Νέας Ερυθραίας, Πεύκης, Νέας Ιωνίας, Νέου Ψυχικού, Παπάγου, Φιλοθέης, Χαλανδρίου, Χολαργού, Ψυχικού, Εκάλης, Νέας Πεντέλης και Πεντέλης.

Περιστέρι

Τρώων 1 και Χαλκίδος
Τηλ. 2102639803
Εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των Δήμων:
Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Καματερού, Ιλίου (πρώην Νέων Λιοσίων), Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.

Πειραιά

Ερμουπόλεως και Πηλίου 1
Τηλ. 2104853975 – 2104853927
Εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των Δήμων:
Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Πειραιά, Περάματος, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Τροιζηνίας και Ύδρας.

Αγίας Παρασκευή

Κλεισθένους 35
Τηλ. 2106390484
Εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των Δήμων:
Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Στεφάνου, Αναβύσσου, Ανθούσας, Άνοιξης, Άρτεμις (Λούτσας), Αυλώνας, Αφιδνών (Κιούρκα), Αχαρνών (Μενιδίου), Βάρης, Βαρνάβα, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γέρακα, Γλυκών Νερών, Γραμματικού, Διόνυσου, Δροσιάς, Θρακομακεδόνων, Κάλαμου, Καλυβίων Θορικού, Καπανδριτίου, Κερατέας, Κουβαρά, Κρυονερίου, Κρώπια (Κορωπίου), Λαυρεωτικής (Λαυρίου), Μαλακάσας, Μαραθώνα, Μαρκόπουλου Μεσογείων, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Νέας Μάκρης,Νέων Παλατίων, Παιανίας, Παλαιάς Φώκαιας, Παλλήνης, Πικερμίου, Πολυδενδρίου, Ραφήνας, Ροδόπολης (Μπάλα), Σαρωνίδας, Σκάλας Ωρωπού, Σπάτων, Σταμάτας, Συκάμινου και Ωρωπού.

Ελευσίνα

Β. Λάσκου και Διογένους
Τηλ. 2105561617
2105561614
Εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των Δήμων και Κοινοτήτων:
Άνω Λιοσίων, Ασπροπύργου, Βιλλίων, Ελευσίνας, Ερυθρών, Ζεφυρίων, Μαγούλας, Μάνδρας, Μεγάρων, Νέας Περάμου, Οινόης, Φυλής

Τι ενδείξεις φέρει η νέα άδεια οδήγησης:
Στην εμπρόσθια όψη της άδειας οδήγησης εκτυπώνονται

 • Το επώνυμο και όνομα με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
 • Ημερομηνία γέννησης ανάγλυφη (γίνεται αισθητή με την αφή)
 • Υπηρεσία χορήγησης της αρχικής άδειας οδήγησης
 • Ημερομηνία ισχύος της άδειας
 • ΑΦΜ
 • Αριθμός της άδειας
 • Κατηγορίες της άδειας Α, Β, Γ, Δ, Β+Ε, Γ+Ε, Δ+Ε
 • Φωτογραφία
 • Υπογραφή

Τι ενδείξεις φέρει η νέα άδεια οδήγησης:
Στην οπίσθια όψη εκτυπώνονται

 • Ο αύξων αριθμός εντύπου
 • Η ομάδα αίματος προαιρετικά
 • Ημερομηνία χορήγησης της κάθε κατηγορίας (όπου αυτό είναι δυνατό)
 • Ημερομηνία λήξης της κάθε κατηγορίας
 • Περιοριστικές ενδείξεις, γενικοί κωδικοί που αφορούν όλες τις κατηγορίες και ειδικοί κωδικοί που αφορούν κάθε κατηγορία ξεχωριστά

Γενικές Πληροφορίες για την Νέα Άδεια Οδήγησης

Τα παλαιά έντυπα αδειών οδήγησης μέχρι πότε ισχύουν

Το παλαιό έντυπο (βιβλιαράκι πράσινο-σιέλ) ισχύει για οδήγηση μόνο στη χώρα μας μέχρι το 2033 και μέχρι την ηλικία των 65 ετών αν βεβαίως δεν συντρέχουν ενδιάμεσα λόγοι ανανέωσής των π.χ. για λόγους υγείας ή ανανέωση λόγω επαγγελματικής χρήσης της άδειας.

Το παλαιό έντυπο (ροζ τρίπτυχο) ισχύει για οδήγηση και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2033. Καλό όμως θα είναι εφόσον θέλετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό και να ενοικιάσετε αυτ/το, να το αντικαταστήσετε με το νέο έντυπο σε πλαστική μορφή επειδή το όνομα και το επώνυμο είναι εκτυπωμένο και με λατινικούς χαρακτήρες.

Πώς μπορώ να αντικαταστήσω το παλαιό μου έντυπο με νέα άδεια οδήγησης

Μετά την 1-4-2009 όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ζητήσει την αντικατάσταση του παλαιού εντύπου άδειας οδήγησης που κατέχει με το νέο. Αν δεν είναι σε ισχύ πρέπει να το ανανεώσει.

Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για την αντικατάσταση παλαιού ισχύοντος εντύπου με το νέο

Απαιτείται η υποβολή στην Υπηρεσία Μεταφορών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου κατοικίας σας των εξής δικαιολογητικών :

 1. Αίτηση-Υπεύθυνη δήλωση
 2. Απλό φωτοαντίγραφο της παλαιάς ισχύουσα άδειας οδήγησης (και τις πίσω σελίδες)
 3. Φωτοτυπία της Αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
 4. Μία πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου
 5. Αίτηση Εκτύπωσης Άδειας Οδήγησης
 6. Παράβολο για την εκτύπωση από την Εθνική Τράπεζα αξίας 30 €
 7. Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να αποδεικνύεται η ομάδα αίματος (πιστοποιητικό δημόσιου νοσοκομείου, δελτίο ταυτότητας, Απολυτήριο Στρατού, ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο κλπ) στην περίπτωση που ενδιαφέρεστε να εκτυπωθεί και η ομάδα αίματος.
 8. Για διαφορετική μεταγραφή των ελληνικών χαρακτήρων σε λατινικούς σε σχέση με το Πρότυπο ΕΛΟΤ θα υποβάλετε και αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου από το οποίο θα προκύπτει η εγγραφή με λατινικούς χαρακτήρες.
 9. Κατά την παραλαβή της νέας άδειας οδήγησης από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που είχατε υποβάλει το αίτημά σας θα πρέπει να καταθέσετε τηην παλαιά άδεια η οποία ακυρώνεται από την υπηρεσία.

Πώς μπορώ να γνωρίζω την διαφορετική μεταγραφή σε σχέση με αυτή του Προτύπου ΕΛΟΤ

Στην ιστοσελίδα μας ενεργοποιήστε το σχετικό προγραμματάκι με το οποίο φαίνεται αμέσως η μεταγραφή των ελληνικών χαρακτήρων σε λατινικούς (όπως δηλαδή θα εκτυπωθούν στην άδεια οδήγησης αν εσείς δεν δηλώσετε κάτι διαφορετικό)

Υπάρχει μικροεπεξεργαστής (chip) στο έντυπο της νέας άδειας οδήγησης

Στο έντυπο της νέας άδειας οδήγησης δεν υπάρχει μικροεπεξεργαστής (chip). Οι προδιαγραφές του chip δεν έχουν καθοριστεί ακόμη από την ομάδα εργασίας της Ε.Ε. Όταν οριστικοποιηθούν αυτές οι προδιαγραφές θα εξεταστεί η εφαρμογή του και στην χώρα μας.

Υπάρχουν καταγραφές στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα

Καμία επιπλέον καταγραφή στοιχείων και ειδικότερα ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων εκτός από τα εμφανή στοιχεία που εκτυπώνονται στην άδεια οδήγησης δεν υπάρχει στη νέα άδεια οδήγησης.

Πώς πρέπει να είναι οι νέες φωτογραφίες

Οι νέες φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση των νέων αδειών οδήγησης είναι τύπου διαβατηρίου. Οι φωτογράφοι ήδη με την έκδοση από τριετίας των διαβατηρίων είναι ενήμεροι.

Πόσες φωτογραφίες απαιτούνται για κάθε διαδικασία χορήγησης, επέκτασης κλπ. άδειας οδήγησης

 1. Χορήγηση – επέκταση : απαιτούνται έξι (6) φωτογραφίες (4 για γιατρούς, 1 για το ΔΕΕ και 1 για την αίτηση εκτύπωσης)
 2. Αντικατάσταση παλαιού εντύπου : απαιτείται μία (1) φωτογραφία για την αίτηση εκτύπωσης
 3. Μετατροπή : απαιτείται μία (1) φωτογραφία για την αίτηση εκτύπωσης (και ενδεχομένως 4 επιπλέον εάν χρειάζονται γιατροί)
 4. Ανανέωση : απαιτούνται πέντε (5) φωτογραφίες (4 γιατροί και 1 για την αίτηση εκτύπωσης)
 5. Αντίγραφο : απαιτείται μία (1) φωτογραφία για την αίτηση εκτύπωσης
 6. Διόρθωση προσωπικών στοιχείων : απαιτείται μία (1) φωτογραφία για την αίτηση εκτύπωσης.
 7. Περιορισμός : απαιτείται μία (1) φωτογραφία για την αίτηση εκτύπωσης (και ενδεχομένως 4 επιπλέον εάν χρειάζονται γιατροί).

Δίκτυο Σχολών Οδήγησης ΖΩΓΡΑΦΟΣ - info@zografos.com

Copyright© 1995-2013 Zografos P.C. ™ | Designed by horizon.gr ™