Είσοδος σε διασταύρωση με πυκνή κυκλοφορία
Διασταυρώσεις και κανόνες
Σε διασταύρωση με πυκνή κυκλοφορία δεν πρέπει ποτέ να ξεκινάτε, αν υπάρχει κίνδυνος να ακινητοποιηθείτε μέσα σε αυτήν ή να παρεμποδίσετε την κυκλοφορία. Υπάρχει περίπτωση σε μερικές διασταυρώσεις να συναντήσετε διαγράμμιση με εγκάρσιο σταυρωτό δίκτυ κίτρινου χρώματος. Απαγορεύεται να σταματήσετε σε αυτήν τη διαγραμμισμένη περιοχή.
Κανόνες διελεύσεως από διασταυρώσεις ανάλογα με τη σηματοδότηση ή τη σήμανσή τους.
Κινούμενοι στο οδικό δίκτυο θα βρεθείτε σε:
Για την κυκλοφορία των οχημάτων σε κάθε μια από αυτές τις διασταυρώσεις, ισχύουν ιδιαίτεροι κανόνες, όπως αυτοί αναλύονται παρακάτω.
Διασταυρώσεις χωρίς σήμανση
Σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλετε να παραχωρήσετε την προτεραιότητα στα οχήματα που έρχονται από δεξιά σας
Ο έλεγχος σε τέτοια διασταύρωση ακολουθεί τη σειρά:
- Πίσω.
- Δεξιά (προσεγγίζοντας την έναρξη της διασταυρώσεως).
- Αριστερά (στο νοητό σημείο διακοπής πορείας).
- Δεξιά [πριν διασχίσετε τη (νοητή ή όχι) διαχωριστική γραμμή των ρευμάτων κυκλοφορίας].
Πρέπει να θυμάστε ότι από τη στιγμή που κάποια οδός, όσο μικρή και αν είναι, είναι ελεύθερη για τη δημόσια κυκλοφορία εφαρμόζονται οι ισχύοντες κανόνες προτεραιότητας. Στην ειδική περίπτωση που εξέρχεσθε από κάποιο χωματόδρομο, πρατήριο καυσίμων ή ιδιωτική οδό πρέπει να παραχωρήσετε την προτεραιότητα στους οδηγούς της κύριας οδού.
Θυμηθείτε ότι: Η προτεραιότητα είναι κανόνας, ποτέ δικαίωμα!
Να λαμβάνετε υπόψη τα ενδεχόμενα λάθη οδηγήσεως των άλλων. Εάν δεν έχετε προτεραιότητα, τότε πρέπει να σεβασθείτε την προτεραιότητα των άλλων μειώνοντας για παράδειγμα την ταχύτητα ή διακόπτοντας την πορεία του οχήματός σας στη διασταύρωση χωρίς σήμανση.
Διασταυρώσεις με σήμανση
- Η προτεραιότητα καθορίζεται από την σήμανση.
- Πλατεία.Η κυκλοφορία σε διασταύρωση μορφής κυκλικού κόμβου.
- Ο κυκλικός κόμβος αποτελείται από ένα κεντρικό επίπεδο (ανάχωμα) που είναι αδιάβατο για τα αυτοκίνητα και περικυκλωμένο από οδό κινήσεως μονής κατευθύνσεως.
- Στον κυκλικό κόμβο ισχύει η εκ δεξιών προτεραιότητα, εκτός αν υπάρχει ειδική σήμανση που ρυθμίζει τις προτεραιότητες διαφορετικά.
Κατά γενικό κανόνα η κυκλοφορία σε αυτόν γίνεται ως εξής:
- Παραμένετε στη δεξιά λωρίδα εάν σκοπεύετε να κινηθείτε απέναντι ή δεξιά.
- Εάν σκοπεύετε να κατευθυνθείτε αριστερά ή να διανύσετε το μισό κυκλικό κόμβο, τότε επιλέγετε τη μεσαία λωρίδα ή την αριστερή.
- Εάν δεν γνωρίζετε την έξοδό σας, παραμείνετε στη δεξιά λωρίδα.
Διασταυρώσεις με φωτεινούς σηματοδότες
- Όταν οι σηματοδότες λειτουργούν κανονικά, το χρώμα τους καθορίζει την πορεία που θα ακολουθήσετε και οι ενδείξεις τους υπερισχύουν οποιωνδήποτε πινακίδων προτεραιότητας που είναι τοποθετημένες πάνω στο σηματοδότη.Οι πινακίδες αυτές ρυθμίζουν την προτεραιότητα μόνον όταν οι σηματοδότες είναι σβηστοί (βλάβη κλπ.).
- Το πιο διαδεδομένο σχήμα των σηματοδοτών είναι το κυκλικό.Παρ’ όλα αυτά μπορείτε να συναντήσετε σηματοδότες σε σχήμα βέλους.
- Οι φωτεινοί σηματοδότες σε σχήμα βέλους.
Εκτός από την πληροφορία που παρέχεται από το χρώμα τους (κόκκινο, κίτρινο, πράσινο), αυτοί οι φωτεινοί σηματοδότες υποδεικνύουν και την πορεία προς την οποία επιτρέπεται ή απαγορεύεται να κινηθείτε ανάλογα με τη φωτεινή ένδειξη του βέλους του σηματοδότη
Το κίτρινο βέλος που αναβοσβήνει
Σας επιτρέπει να στρίψετε δεξιά ή αριστερά έστω και αν υπάρχει κόκκινο φανάρι για την ευθεία κίνηση. Στην περίπτωση αυτή, όμως, οφείλετε να παραχωρείτε την προτεραιότητα στους πεζούς, που διασχίζουν την οδό, και στους οδηγούς, που κινούνται σε οποιαδήποτε τεμνόμενη λωρίδα κυκλοφορίας με αυτήν που εσείς ακολουθείτε.
Όταν οι σηματοδότες δεν λειτουργούν
- Όταν οι σηματοδότες δεν λειτουργούν (είναι όλοι σβηστοί) και δεν υπάρχει σήμανση με πινακίδες, ισχύει ο κανόνας της εκ δεξιών προτεραιότητας.
- Όταν οι σηματοδότες δεν λειτουργούν (είναι όλοι σβηστοί) και υπάρχει σήμανση με πινακίδες, η προτεραιότητα καθορίζεται από τις πινακίδες.
- Όταν οι σηματοδότες δεν λειτουργούν και αναβοσβήνει κίτρινο φως, τότε όσοι έρχονται από την πλευρά που αναβοσβήνει το κίτρινο φως, οφείλουν να παραχωρήσουν την προτεραιότητα στους πεζούς και στους κινούμενους προς τις υπόλοιπες κατευθύνσεις των οδών.