Σήμανση και Σηματοδότηση
Η Σήμανση και η Σηματοδότηση ως κοινό σημείο αναφοράς!
Η Σύμβαση για την Οδική Σήμανση και Σηματοδότηση υπεγράφη στη Βιέννη στις 8 Νοεμβρίου 1968, προσπαθώντας να επιτευχθεί μεγαλύτερη ομοιομορφία στην Ευρώπη σε σχέση με την κυκλοφορία των οχημάτων και την Οδική Ασφάλεια.
Από την έναρξη ισχύος της κατάργησε και αντικατέστησε, στις σχέσεις μεταξύ των συμβαλλομένων μερών του πρωτοκόλλου για την Οδική Σήμανση και Σηματοδότηση, τις συμφωνίες
οι οποίες εμπεριέχονται στην ευρωπαϊκή συμφωνία που υπεγράφη στη Γενεύη στις 16 Σεπτεμβρίου του 1950, παράλληλα με τη Σύμβαση του 1949 για την οδική κυκλοφορία και το 1949 το πρωτόκολλο Σύμβαση για την Οδική Σήμανση και Σηματοδότηση, τη συμφωνία για τον καθορισμό των ορίων των οδικών έργων, που υπεγράφη στη Γενεύη στις 16 Δεκεμβρίου του 1955, και της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για την οδική σήμανση, που υπεγράφη στη Γενεύη στις 13 Δεκεμβρίου 1957.
Όλοι πλέον συμφωνούμε ότι, η σήμανση και η σηματοδότηση είναι οι απλούστεροι και ασφαλέστεροι τρόποι για να κατανοεί κάθε στιγμή ένας οδηγός πώς θα πρέπει να κινηθεί στην οδό, ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθήσει και ποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει.
Οι πινακίδες κατακόρυφης σήμανσης στην Ελλάδα έχουν θεσπιστεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με το Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).
Οι πινακίδες ακολουθούν τις γενικές Ευρωπαϊκές συμβάσεις, όπως την σύμβαση της Βιέννης για την Οδική Σήμανση, που αφορούν στη χρήση των σχημάτων και των χρωμάτων τους, για κάθε κατηγορία σήμανσης.
Οι πινακίδες, που υποδηλώνουν κίνδυνο είναι κατά πλειοψηφία τριγωνικές με κόκκινο περίγραμμα σε κίτρινο φόντο (Συνήθως, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι λευκό), ενώ αυτές που περιέχουν πληροφορίες είναι ορθογώνια παραλληλόγραμμες.
Επίσης, οι πινακίδες, που δίνουν εντολές είναι στρογγυλές και συγκεκριμένα, οι υποχρεωτικές πινακίδες έχουν λευκά σύμβολα πάνω σε μπλε φόντο, ενώ οι απαγορευτικές έχουν μαύρα σύμβολα σε λευκό φόντο και κόκκινο περίγραμμα. Οι περισσότερες πινακίδες χρησιμοποιούν εικονογράμματα, που μεταφέρουν ένα συγκεκριμένο νόημα.
Όπως συνηθίζεται στις Ευρωπαϊκές χώρες, όλες οι πινακίδες είναι είτε μερικά ή ολικά ανακλαστικές, είτε αυτο-φωτιζόμενες κατά τις νυκτερινές ώρες.
Πινακίδες, που χρησιμοποιούνται για να ρυθμίσουν προσωρινά την κυκλοφορία, σε περιοχές όπως αυτές που εκτελούνται έργα, πιθανόν τοποθετούνται σε κίτρινο φόντο. Οι ελληνικές πινακίδες απεικονίζουν κλασικές σιλουέτες ανθρώπων (Σε αντίθεση με τις πιο στυλιζαρισμένες που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες). Επίσης, όλες οι πινακίδες προσδιορίζονται από ένα κεφαλαίο γράμμα (για κάθε κατηγορία) και από έναν αριθμό. Πινακίδες, που υποδηλώνουν το ίδιο νοήματα αλλά προς διαφορετική κατεύθυνση έχουν ίδιο γράμμα και αριθμό, αλλά διαχωρίζονται με ένα πεζό γράμμα (π.χ. α, β, γ, δ, … ή α για αριστερά και δ για δεξιά)
Πινακίδες Αναγγελίας Κινδύνου (Κ)
Ρυθμιστικές Πινακίδες (Ρ)
Πληροφοριακές Πινακίδες (Π)
Πρόσθετες Πινακίδες (Πρ)
…
Πινακίδες Αυτοκινητόδρομου
Η σήμανση των αυτοκινητοδρόμων έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες για τη διευκόλυνση όσων κινούνται σε αυτούς ή προς αυτούς. Οι πληροφοριακές πινακίδες αυτοκινητοδρόμων έχουν πράσινο υπόβαθρο.